пʼятницю, 8 червня 2018 р.

В Україні хочуть ввести ЗНО для вчителів: як це може бути

Інформація із сайту О.освіторія
http://osvitoria.org/

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич нещодавно заявила: у 2019-2020 навчальному році впровадять тестування вчителів. Досі невідомо, як це працюватиме в Україні — у МОН ініціативу не коментують. Тому ми вирішили подивитися на досвід інших країн, де по-різному оцінюють вчителів.

CША та Велика Британія: тестування у кілька етапів

У різних штатах є свої нюанси, але загалом ситуація така: щоб отримати ліцензію на вчителювання, молодий педагог, який вже закінчив відповідний виш, має пройти ретельне тестування. Воно нагадує перевірку знань старшокласників. Тож аналогія щодо ЗНО в Україні так і впадає у вічі. Такий підхід і у Великій Британії. Нерідко вимагають пройти окремий тест з дитячої психології, фізіології та гігієни. Але основний — Praxis, який складається з трьох частин.
Читати далі на О.освіторія


Перша частина виявляє базові допрофесійні здібності, тобто банальну грамотність та обізнаність у різних сферах життя. Перевіряють три «стовпи» навчання: читання, письмо та математику. Завдання зазвичай стосуються вчительської діяльності. Наприклад, написати план уроку з певними «складними» словами, порахувати, скільки дітей у класі харчуються та як їх розподілити на групи для занять мовою. Здається, дрібниці? Утім, щороку 300 молодих педагогів так і не отримують ліцензії через завдання з арифметики. Звичайно, майже всі вони — гуманітарії. Якщо на початку розробки тестів їх дозволяли складати стільки разів, скільки є бажання, нині людей, які тричі завалили тест на загальну грамотність, більше не допускають до вчителювання.


Немає коментарів:

Дописати коментар